ЗАЕС ОСВІТИЛО ЗАРЕВО! 10 секунд тому, катастрофа на станції: Путін нажав на курок — світ спалахнув, там жестяра?

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі повідомив, що на Запорізькій атомній електростанції, яка тимчасово перебуває під окупацією російськими загарбниками, наближається кінець терміну експлуатації ядерного палива.

Він зауважив, що ситуація на ЗАЕС є «крихка». За його словами, наразі основними проблемами є завершення терміну служби ядерного палива у реакторах та значне зменшення кількості технічного персоналу на станції.

Пізніше Ґроссі має відвідати Запорізьку атомну електростанцію, після чого він вирушить на зустріч з російськими високопосадовцями у Москву. Він підкреслив, що під час цієї поїздки МАГАТЕ буде домовлятися з Росією щодо детальної оцінки стану палива.

«Це питання буде на першому місці у моїх дискусіях з чинним керівництвом станції і з керівництвом російським, у Москві. Ми будемо наполягати на проведенні з нашого боку максимально глибокої оцінки стану палива в енергоблоках», ‒ розповів Ґроссі

У разі аварії на ЗАЕС під загрозою опиняться життя та здоров’я мільйонів людей. Радіоактивне забруднення територій є надзвичайно довготривалим. Високі дози радіації в довгостроковій перспективі можуть спровокувати опіки, гостру променеву хворобу, численні патології, зокрема летальні випадки.

Внаслідок ураження деяких видів білків у клітинах організму людина може захворіти на рак. Крім того, радіоактивне забруднення може стати причиною різних генетичних мутацій, які передаються через декілька поколінь.

В разі аварії під загрозою забруднення опиниться не лише Україна, а й багато інших країн. Все залежатиме від циркуляції повітряних мас на той момент.

– Аварія на ЗАЕС призведе до транскордонного радіоактивного зараження довкілля багатьох країн: через атмосферну циркуляцію повітряних мас, перенесення радіонуклідних частинок водами річок та опадами будуть уражені значні території.

Наслідки залежатимуть від швидкості та напряму вітру. Постраждати можуть як країни Східної Європи, так і прикордонні області РФ – Бєлгородська, Ростовська, Курська, а також окупований Росією Крим, – наголосила експерт Тетяна Тимочко

Оставьте первый комментарий

Отправить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.


*