ГЕТЬ, ЗЕ ВИРІШИВ ТАК! В НАТО аж присіли – фінальне рішення: ЗСУ зустрічають війська – зараз?

Стало відомо, що стоїть за обережною позицією Києва у питанні запрошення в країну західного військового контингенту, хоча, тема присутності військ НАТО в Україні обговорюють вже довше, ніж місяць. Зокрема, це повязано із тим, що це може розколоти союзників України, що згубно відіб’ється на нашому становищі.

Як пояснив політолог і голова правління Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко, Зеленський не закликає наших партнерів направляти свої війська для прямої участі у відсічі російської агресії, адже в цьому питанні немає консенсусу серед західних країн.

«Більше того, це питання, яке, значною мірою, розколює наших партнерів», — підкреслює експерт.

Політолог зазначає, що коли Макрон порушив тему можливого введення західних військ в Україну на саміті у Парижі, це викликало гостро-негативну реакцію не лише з боку канцлера Німеччини Олафа Шольца, а й з боку цілої низки інших європейських лідерів, а також з боку США. Навіть коли президент Джо Байден виступав з посланням перед Конгресом, то спочатку заявив про підтримку України, але потім додав, що американські солдати не воюватимуть на сході Європи.

«Принципова позиція США і абсолютної більшості західних країн полягає в тому, що треба допомагати Україні, але при цьому уникати прямого військового зіткнення між НАТО і Росією», — наголошує Фесенко.

Водночас наразі, з подачі Макрона, обговорюється можливість участі західних військ у тренувальних місіях в Україні, а також залученні військових радників та експертів.

«Це вже великий прогрес. Раніше і про це мова не йшла, тому що це теж було червоною лінією. Це величезний рух вперед», — додає політолог.

При цьому Фесенко наголошує, що Україні не варто втручатися у дискусію щодо залучення іноземних військ напряму.

«Якщо ми зараз почнемо вимагати, то ми можемо нарватися на прямо протилежну позицію. Нам просто можуть відмовити — жорстко, категорично відмовити. Хто від цього виграє? Росія. І це буде величезний подарунок Росії. Ми знаємо, що якщо ми будемо вимагати, що треба негайно надсилати війська НАТО в Україну, нам скажуть ні», — наголошує він.

Політолог також підкреслює, що попри всі дискусії, присутність іноземних військових не є нагальною потребою України.

«Зараз нам потрібні не тренувальники НАТО в Україні або просто символічна присутність військ НАТО, яка, на жаль, ні на що не вплине. Нам потрібна зброя і боєприпаси, а також системи ППО», — говорить він.

Проте, в той же час, дискусія щодо військ НАТО в Україні важлива на перспективу, запевняє Фесенко. Це питання вагоме в контексті фактичного (не юридичного) вступу України до НАТО. Наразі ж, на думку політолога, Києву варто обрати обережну позицію.

«Не робити різких, тим більше агресивних заяв, не розколювати наших партнерів. Тому що це може, врешті-решт, нашкодити нашим інтересам», — наголошує політолог.

До того ж, Україна може обережно і покроково розвивати тему присутності військ НАТО, але пам’ятати про пріоритетніші питання.

Проте, поява в Україні іноземного напіввійськового й навчального контингенту все ж є реальним сценарієм.

Про це заявив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Звичайно, присутність військ країн Європейського Союзу в Україні — це поки що тільки перспектива. Так, дійсно, Макрон дуже багато зробив для того, щоб ця ініціатива еволюціонувала до того, щоб її абсолютно реально обговорювали, наприклад, у Європарламенті та у Єврораді, і обговорювали умови, коли країни Європейського Союзу і вони ж — країни НАТО можуть повноцінно допомогти Україні на полі бою. Як на мене, це все-таки таке поступове розширення рамок вікна Овертона, тобто можливого для України”, — сказав кандидат політичних наук.

Оставьте первый комментарий

Отправить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.


*