Ми втратили Challenger? Перестаньте плакати – мовчав навіть Генштаб: в НАТО притихли. Послухайте всі

Видання The Sun повідомляло, що в боєздатному стані залишилися 7 британських танків Challenger 2 з 14 переданих. Це – абсолютно нормальні показники. Адже, свої завдання виконали сповна та принесли нашим бійцям хороші результати на полі бою. Тому, окупантам не варто радіти, бо жодної перемоги вони собі цим не здобули.

Про це розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан.

Він зауважив, що усе залежить від інтенсивності виконання бойових завдань. Якщо танки регулярно використовували у бою, то це цілком нормальний результат.

Як наголосив Світан, усім і так зрозуміло, що на війні трапляються поломки та втрати техніки. Важливо, щоб техніка вберегла екіпаж.

«Все залежить від інтенсивності виконання бойових завдань. Якщо танки не виходили з поля бою, то це серйозний результат. Навіть якщо половина виведена зі строю. Танки відновлюють. Вони свої завдання виконали сповна – щонайменше врятували свої екіпажі. Це дуже важливо», – сказав Світан.

Він наголосив, що одне із завдань танка на полі бою – виявити вогневі точки ворога та викликати на себе вогонь. Важливо, аби броня витримувала удари та рятувала екіпаж. Такі танки можуть витримати кілька прямих попадань.

«Також гармата в Challenger 2 доволі успішна. Це – 120-міліметрова нарізна зброя. Її можна практично як “снайперську” зброю використовувати на дальностях більш ніж 4 кілометри. Жодна російська танкова зброя не може виконувати такі бойові завдання», – зазначив Світан.

До того ж, темпи, з якими Сили оборони України знищують російські танки, у кілька разів перевищують можливості їхнього виробництва.

Про це розповів експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

Він зазначив, що інформацію про реальний стан російського військово-промислового комплексу має тільки розвідка. Експерт нагадав, що всі моніторингові місії ще з 2014 року припинили свою роботу в Росії.

“Я не виключаю, що Росія скористалася цією можливістю для того, щоб порушити всі наявні на той момент норми та правила, під якими вона підписувалася, щодо обмеження звичайних озброєнь у Європі. І, відповідно, танків може бути більше, ніж вона задекларувала, наприклад, навіть на той 2012-2013 рік. Ми розуміємо, що загалом у них було близько 12 тис. танків, із них 3 тис. — ті, які були на ходу, були на гусеницях, і близько 8-9 тис. — ті, які перебували на більш-менш глибокій консервації. Іншої бронетехніки — БТР, БМП, МТЛБ — було близько 25 тис. разом із законсервованою, близько 6-7 тис. працювало в російських збройних силах. Зрозуміло, темпи, з якими українські Сили оборони знищують російську бронетехніку, будь-які танки, бронемашини — ці темпи в десятки разів перевищують можливості російського військово-промислового комплексу виробляти нові машини”, — сказав Варченко.

За його інформацією, зараз росіяни виробляють танків більше, ніж у період 2014-2021 років.

“Зараз вони інтенсифікували це виробництво, роблять більше у 2, можливо, у 3 рази — можливо, 300, можливо, навіть 400 (танків на рік). Але ми розуміємо, що 6,5 тис. танків, знищених за 2 роки — це завдання, для якого ресурсів російського ВПК не вистачає”, — сказав експерт.

Не варто забувати і те, що удари по заводах російського ВПК згубні, оскільки санкції обмежують доступ РФ до комплектуючих та промислового обладнання.

“Наші удари по російському енергетичному комплексу, по тих підприємствах, які обслуговують військово-промисловий комплекс, і, відповідно, виробляють нафту, бензин, інші види палива, солярку, зрозуміло, що ці удари для Росії є більш згубними, ніж для України, оскільки вони дуже великою мірою залежать від тих комплектуючих, які на сьогодні відновити повною мірою не можна. І навіть не факт, що на кожному підприємстві можна якимось чином замінити те, що знищується”, — сказав Варченко.

Оставьте первый комментарий

Отправить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.


*